Wat is geboortefotografie?

Geboortefotografie is het in beeld brengen van het volledige geboorteproces (arbeid, bevalling en de eerste uren na de geboorte). Wij zijn hierbij onopvallend aanwezig en registreren, in verhalende stijl, de gebeurtenissen zoals deze zich voordoen.
Op eenvoudig verzoek worden medische handelingen, arts en verloskundigen niet, of niet herkenbaar, in beeld gebracht. Het gaat om het vastleggen van emoties en sfeer, zodat je als ouders nadien deze unieke gebeurtenis aan de hand van de foto’s in alle rust kan herbeleven en de magie van dit wonderlijke moment van de geboorte van jouw baby voor altijd kan vasthouden en koesteren.

Boek nu

Waarom beroep doen op een professioneel geboortefotograaf?

Voor het welzijn van je kindje laat je je tijdens je zwangerschap, arbeid en bevalling begeleiden door artsen en verloskundigen. Waarom dan voor het in beeld brengen van deze bijzondere gebeurtenis geen beroep doen op een professioneel en ervaren geboortefotograaf? Een ervaren geboortefotografe zal artsen nooit voor de voeten lopen en steeds het welzijn van ouders en baby vooropstellen.
Het is tevens niet zo leuk voor de papa’s om belast te worden met de opdracht om foto’s te maken tijdens de geboorte, daar wil je op dat moment als partner echt niet mee bezig zijn, je wilt als partner op dat moment met je volle aandacht bij je vrouw zijn en haar ondersteunen waar je kan. Bovendien zijn we van mening dat je als papa het recht hebt om het magische moment waarop je kindje ter wereld komt ten volle mee te beleven (en dat is niet door de zoeker van je camera).

Praktisch

We ontmoeten elkaar vooraf voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Net zoals bij de
andere betrokkenen (gynaecoloog, vroedvrouw, …) is het belangrijk dat het tussen ons klikt en dat we een zekere vertrouwensband vooraf kunnen opbouwen. We bespreken jullie verwachtingen en wij verbinden ons ertoe op elk moment jullie verwachtingen en grenzen te respecteren en binnen dit kader ons werk te doen. Na dit vrijblijvende gesprek kunnen jullie in alle rust overleggen of jullie graag willen dat wij de geboorte van jullie kindje fotograferen. Indien jullie beslissen ervoor te gaan maken we verdere praktische afspraken en ontmoeten we elkaar nog een keer rond 37 weken zwangerschap. Vanaf dat moment zijn we 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar voor jullie.

Waar of niet waar?

Een vreemde wil je toch niet bij je bevalling hebben?

Waar. Maar we kunnen je er meteen bijvertellen dat we misschien wel het meest vertrouwde gezicht zullen blijken dat bij jullie bevalling aanwezig is. Zeker wanneer je in het ziekenhuis bevalt zal je te maken krijgen met veel onbekenden die de kamer in en uit komen wandelen: vroedvrouwen die shifts wisselen, eventueel een anesthesist die langskomt, misschien heeft je eigen gynaecoloog zelfs geen dienst, enz..

Ik kan toch niet inschatten wie ik bij me wil hebben?

Waar. En dat is ook de reden waarom wij het zo belangrijk vinden dat jij weet dat jij de baas bent op dat moment, je mag ons op elk moment de gang op sturen als het niet fijn aanvoelt voor jou dat één van ons erbij is. In de praktijk is dit is echter nog nooit gebeurd, meestal heb je niet eens door dat we er zijn. Het meest gehoorde (en het mooiste) compliment dat we vaak krijgen is dat we onopvallend aanwezig zijn.

Ik kan jullie ‘s nachts toch niet wakker bellen?

Niet waar. Je mag ons altijd met een gerust hart uit ons bed bellen. Bel ons liever te vroeg dan te laat, ook al is dat midden in de nacht.

Je kan toch niet alles van tevoren plannen?

Waar. Het is natuurlijk wel goed dat je over bepaalde dingen van tevoren nadenkt en zoveel mogelijk bent voorbereid op je bevalling maar hoe het uiteindelijk allemaal zal verlopen kan je niet weten of voorspellen. Natuurlijk heb je bepaalde (of zelfs heel gedetailleerde) verwachtingen en kunnen we het daar vooraf uitgebreid over hebben maar de beste houding is de bereidheid om je over te leveren aan het moment, zodat je niet ontgoocheld bent als het anders uitdraait dan gehoopt of verwacht. Het is jouw unieke verhaal, het is de geboorte van jouw baby en alleen al daarom is het mooi.

Bij een keizersnede kan je toch geen foto’s maken?

Niet waar. Ook als je een (geplande) keizersnede krijgt kunnen we een heel mooi verhaal voor je in beeld brengen. Afhankelijk van het ziekenhuis waar je zal bevallen en de urgentie waarmee de keizersnede eventueel dient uitgevoerd te worden is het inderdaad zo dat we als fotograaf niet altijd mee mogen in het operatiekwartier maar dat wil niet zeggen dat er niets te fotograferen valt. Zeker als je kindje geboren is en jij als mama naar recovery gaat kunnen wij intussen hele mooie foto’s maken van je partner en de baby zodat jij, dankzij de foto’s, uiteindelijk ook niets van die eerste momenten van je baby hebt moeten missen. Dat de kostprijs voor een reportage bij een geplande keizersnede iets lager ligt dan bij een natuurlijke bevalling heeft niets te maken met minder foto’s als eindresultaat maar alles met het feit dat de reportage in zijn totaliteit vermoedelijk minder tijd in beslag neemt én niet ‘s nachts plaats zal vinden.